Smaragdfa

 

2020. május 20.

Lehet-e a megújuló energia még zöldebb, a hasznos még hasznosabb?

 

A Sunshine World Kft. beruházásában Cegléd közelében 2018 második félévében létesült naperőmű mellett maradtak szabadon területrészek, amelyek távlatilag lehetőséget adnak az erőmű bővítésére, illetve villamosenergia-tárolás kiépítésére is. Addig is a naperőműtől északra található, közel 0,4 ha méretű területen – annak alapos előkészítése után – 155 db Smaragdfa csemete ültetésére nyílt lehetőség. A telepítést – egy magyar szabadalomnak köszönhetően – öntözővíz takarékos technológiával valósítottuk meg az elsivatagosodó Homokhátság egy korábban elhanyagolt területén.

 

 

 

A Smaragdfa egy rendkívül gyorsan növő 7-9 év alatt vágás érett, magyar fejlesztésű, magról nem szaporodó Paulownia fajhibrid. Bővebb ismertető elérhető a SUNWO Zrt. honlapján: www.sunwo.eu

 

 

A Smaragdfa naperőművünk melletti telepítésének előnyei a következők szerint összegezhetők:

 1. Az eddig parlagon álló északi területrész hasznosítása felértékeli a meglévő naperőmű beruházást.
 2. A korábban építési törmelék tárolására használt terület a naperőmű beruházásnak és a fatelepítésnek köszönhetően szinte teljes mértékben rekultiválásra került.
 3. Az új telepítés az erőművet délről határoló akác erdővel együtt kedvezően alakítja a naperőmű közvetlen környezetének mikroklímáját (akár -3 Celsius fok hőmérséklet korrekció), amellyel a napelemek egyenletes termelése segíthető a panelek nyári túlmelegedésének elkerülése érdekében.
 4. Csökken a környezet por terhelése, hiszen 1 ha kifejlett Smaragdfa ültetvény akár 30 tonna port is megfoghat naponta.
 5. Védjük, kiterjesztjük a méhek életterét, elősegítjük a környék növényeinek természetes beporzását: a harmadik évtől virágzó Smaragdfa kiváló mézlegelő a méhek számára.
 6. Az erőmű élettartama alatt várhatóan háromszor (6-8 évente) termelhető le a törzsenként 0,6 – 1 m3 minőségi faáru. A törzs első vágása után a csonk még kétszer újra kihajt! A faanyag kiemelkedően magas fűtőértékű (kb. 18.600 kJ/kg). A könnyű (300 kg/m3), de középkemény fa széles körű bútoripari, belső építészeti célra is alkalmazható.
 7. A Smaragdfa magas protein tartalmú levelei kiváló takarmányt képeznek a területre korábban telepített juhok számára.
 8. Összességében a Sunshine World Kft. beruházásában egy rendkívül progresszív zöld megoldás született: CO2 mentes naperőmű + intenzív karbon csökkentő faültetés. A 0,4 ha Smaragdfa telepítés várhatóan mintegy 40 tonna CO2-t köt majd meg évente és helyette oxigént, cellulózt állít elő.
 9. Az ültetvény különleges zöld referencia, hiszen ez az első, naperőmű közvetlen környezetében megvalósult jelentős Smaragdfa telepítés a világon!
 10. Ezzel a kombinációval a Sunshine World Kft. naperőműve és Smaragdfa karbon-klíma ültetvénye együtt járulnak hozzá az ENSZ Fenntartható Növekedési Céljainak (UN SDG 17) maradéktalan teljesüléséhez.

 

 

 

2020. október 9.

A vegetációs időszak végéhez közeledve a smaragdfák telepítését követő öt hónap tapasztalata az alábbiak szerint összegezhető:

 • Az elültetett tövek túlnyomó többsége szépen megeredt, a 155-ből alig 15 növényt kellett eredési problémák vagy rágcsálók károkozása miatt cserélnünk.
 • A sikeresen megeredt tövek növekedése rendkívül látványos: a májusban elültetett 20 – 30 cm-es csemeték nagy része ma már 200 – 230 cm fölött jár! Ez átlagosan 30 – 40 cm növekedést jelent havonta!
 • A heti négyszeri programozott öntözésnek (5 liter/alkalom), valamint a háromszori tápanyag-utánpótlásnak (sertés hígtrágya) köszönhetően nemcsak a növények, hanem a környezetükben található gyomnövények is gyorsan nőttek, ami a vártnál több törődést igényelt (kaszálás, kapálás, újrakötözés). A fűnyírást végző juhokat ugyanis idén még nem engedhettük az ültetési területre, de jövő nyáron már a fák között is legelhetnek.
 • Mintegy 20 – 25 tő esetében a látványos növekedés elmaradt, ezek a 60-100 cm körüli magasságot érték el. A Sunwo Zrt-vel vizsgáljuk ennek okát, illetve jelentős többlettrágyával gazdagítjuk az egyébként homokos – meszes talajt, hogy a többieket utolérjük.
 • A nyári zivatarok miatti széllökésekben letört néhány hajtás helyén szinte azonnal új hajtások jelentkeztek. Az ültetvény kacsolására, metszésére jövőre kerül sor.
 • A hatalmas 60 – 70 cm átmérőjű leveleket a terület fűnyírását végző juhok előszeretettel fogyasztják.