Smaragdfa

 

2020. május 20.

Lehet-e a megújuló energia még zöldebb, a hasznos még hasznosabb?

 

A Sunshine World Kft. beruházásában Cegléd közelében 2018 második félévében létesült naperőmű mellett maradtak szabadon területrészek, amelyek távlatilag lehetőséget adnak az erőmű bővítésére, illetve villamosenergia-tárolás kiépítésére is. Addig is a naperőműtől északra található, közel 0,4 ha méretű területen – annak alapos előkészítése után – 155 db Smaragdfa csemete ültetésére nyílt lehetőség. A telepítést – egy magyar szabadalomnak köszönhetően – öntözővíz takarékos technológiával valósítottuk meg az elsivatagosodó Homokhátság egy korábban elhanyagolt területén.

 

 

 

A Smaragdfa egy rendkívül gyorsan növő 7-9 év alatt vágás érett, magyar fejlesztésű, magról nem szaporodó Paulownia fajhibrid. Bővebb ismertető elérhető a SUNWO Zrt. honlapján: www.sunwo.eu

 

 

A Smaragdfa naperőművünk melletti telepítésének előnyei a következők szerint összegezhetők:

  1. Az eddig parlagon álló északi területrész hasznosítása felértékeli a meglévő naperőmű beruházást.
  2. A korábban építési törmelék tárolására használt terület a naperőmű beruházásnak és a fatelepítésnek köszönhetően szinte teljes mértékben rekultiválásra került.
  3. Az új telepítés az erőművet délről határoló akác erdővel együtt kedvezően alakítja a naperőmű közvetlen környezetének mikroklímáját (akár -3 Celsius fok hőmérséklet korrekció), amellyel a napelemek egyenletes termelése segíthető a panelek nyári túlmelegedésének elkerülése érdekében.
  4. Csökken a környezet por terhelése, hiszen 1 ha kifejlett Smaragdfa ültetvény akár 30 tonna port is megfoghat naponta.
  5. Védjük, kiterjesztjük a méhek életterét, elősegítjük a környék növényeinek természetes beporzását: a harmadik évtől virágzó Smaragdfa kiváló mézlegelő a méhek számára.
  6. Az erőmű élettartama alatt várhatóan háromszor (6-8 évente) termelhető le a törzsenként 0,6 – 1 m3 minőségi faáru. A törzs első vágása után a csonk még kétszer újra kihajt! A faanyag kiemelkedően magas fűtőértékű (kb. 18.600 kJ/kg). A könnyű (300 kg/m3), de középkemény fa széles körű bútoripari, belső építészeti célra is alkalmazható.
  7. A Smaragdfa magas protein tartalmú levelei kiváló takarmányt képeznek a területre korábban telepített juhok számára.
  8. Összességében a Sunshine World Kft. beruházásában egy rendkívül progresszív zöld megoldás született: CO2 mentes naperőmű + intenzív karbon csökkentő faültetés. A 0,4 ha Smaragdfa telepítés várhatóan mintegy 40 tonna CO2-t köt majd meg évente és helyette oxigént, cellulózt állít elő.
  9. Az ültetvény különleges zöld referencia, hiszen ez az első, naperőmű közvetlen környezetében megvalósult jelentős Smaragdfa telepítés a világon!
  10. Ezzel a kombinációval a Sunshine World Kft. naperőműve és Smaragdfa karbon-klíma ültetvénye együtt járulnak hozzá az ENSZ Fenntartható Növekedési Céljainak (UN SDG 17) maradéktalan teljesüléséhez.