Projekt

 

2021. február 25.

Ma reggelre megellett az egyik merino anya. A dorper apától származó foltos kis kos nagyon életrevaló és bohókás.

Délután egy másik merino egy hatalmas jerkét hozott világra. Ugyanattól a dorper kostól származó jerke folt nélküli, hófehér.

2021. február 22.

Fajtiszta dorper szülőktől ma megszületett az első dorper jerke bárány!

2021. február 5.

Fajtiszta dorper szülőktől ma újabb kos bárány született!

2021. január 1.

Az új év hajnalán megszületett az első dorper bárány! A fajtiszta dorper szülőktől származó kis kos remek formát mutat.

2020. november 30.

Ma megszületett az első kisbárány!

A Charollais anya és Ile de France apa keresztezéséből egy formás, életrevaló jerke bárány született.

2020. szeptember 25.

A fűnyíró kapacitás növelése érdekében bárányaink száma tizennyolcra emelkedett. Mindez minőségi változást is jelent, mert nagyrészt dorper juhokat vásároltunk. A dorper nyugodt, ellenálló fajta, amely jól alkalmazkodik a gyenge termőhelyi körülményekhez. Dél-Afrikában tenyésztették ki, ezért rendkívül jó a meleg-, hideg-, és a szárazság tűrő képessége, illetve a legelőkészsége. Aszályos időszakban, gyenge legelőn is ellik és a bárányt szárazságban is felneveli. A dorper mára Ausztráliában is az egyik legelterjedtebb húsfajtává vált, amely a félsivatagos körülmények között is szépen gyarapodik, ugyanakkor Kanadában is áttelel egy széltől és hótól védő féltető alatt. Szőrét levedli, ezért nyírni nem-, legfeljebb csak fazon-igazítani szükséges. A vágóállatok húshozama 55% körül alakul. Kíváncsian várjuk a szaporulatot!

2020. április 21.
A naperőmű füves területének környezettudatos és költséghatékony gondozásáról mától nyolc bárány gondoskodik.

2019. május 15.
A Ceglédi Járási Hivatal Földhivatali Osztálya lezárta az ingatlan-nyilvántartási ügyeket. A területek villamosenergia-termelés céljára történő hasznosítása, valamint a Társaság tulajdonjoga bejegyzésre került.

2019. március 13.
A naperőmű végleges használatbavételi engedélye jogerőre emelkedett.

2018. november 7.
Sikeres hálózati csatlakozás! Megkezdődött a KÁT-tarifa keretében történő villamos-energia termelés. A havi termelési adatok külön menüpontban láthatók.

 

2018. augusztus 16.
Készül a tartószerkezet a panelek számára.

 

2018. július 30.
A cölöpözés után a kábel árkok kiásása folyamatban van.

 

2018. július 23.
Hosszú és részletes előkészületek után egy rövid helyszíni látogatás keretében délelőtt 9.00 órakor a beruházók, a műszaki ellenőr és a kivitelező jelenlétében megtörtént a munkaterület kivitelezőnek történő átadása. Az elektronikus építési napló megnyitásával a kivitelezés hivatalosan is megkezdődött.

 

Aktuális projekt
A Sunshine World Kft. első projektje keretében Pest megyében, Cegléd város külterületén – a településtől 3 km-re, a 441-es út mellett – épült meg egy 498,5 kW (607 kWp) teljesítményű napelemes kiserőmű. A beruházók célja, hogy 19 év alatt mintegy 11500 MWh mennyiségben termeljenek „zöld” energiát, amit közvetlenül a helyi áramszolgáltatónak (NKM Áramszolgáltató, korábban DÉMÁSZ) adnak át és az ún. kötelező átvételi rendszerben (KÁT) értékesítenek.

A mintegy két évig tartó előkészítés eredményeként

    • 2016.04.05-én a ceglédi „Sunshine” projekt 25 évre szóló KÁT engedélyt kapott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól;
    • a Sárköz Green Plan Kft. jóvoltából 2016. év végére elkészültek a kiviteli tervek és a hálózati csatlakozási tervek;
    • 2017.04.03-án jogerős építési engedély Budapest Főváros Kormányhivatalától, amely alapján a több mint 215 millió Ft-os beruházás 2019.04.03-ig megkezdhető;
    • a Sunshine World Kft. 2017.09.18-án hálózati csatlakozási szerződést kötött a helyi áramszolgáltatóval;
    • a Sunshine World Kft. 2018.02.14-én kivitelezési szerződést kötött az Optimum Solar Kft.-vel;

2018.06.21-én a hitelszerződés aláírásra került az UniCredit Bankkal (EXIM Bank forrás).

A naperőmű várhatóan több mint 650 MWh villamos energiát termel évente a 3600 m2 nagyságú hasznos felületen. Egy ilyen naperőmű évente több mint 400 tonna CO2 kibocsátást takarít meg, amely azt jelenti, hogy ugyanekkora kibocsátás-csökkentéshez Cegléd Város Önkormányzatnak évente legalább 65 lombos fát kellene elültetnie.