Projekt

 

2021. január 1.

Az új év hajnalán megszületett az első dorper bárány! A fajtiszta dorper szülőktől származó kis kos remek formát mutat.

2020. november 30.

Ma megszületett az első kisbárány!

A Charollais anya és Ile de France apa keresztezéséből egy formás, életrevaló jerke bárány született.

2020. szeptember 25.

A fűnyíró kapacitás növelése érdekében bárányaink száma tizennyolcra emelkedett. Mindez minőségi változást is jelent, mert nagyrészt dorper juhokat vásároltunk. A dorper nyugodt, ellenálló fajta, amely jól alkalmazkodik a gyenge termőhelyi körülményekhez. Dél-Afrikában tenyésztették ki, ezért rendkívül jó a meleg-, hideg-, és a szárazság tűrő képessége, illetve a legelőkészsége. Aszályos időszakban, gyenge legelőn is ellik és a bárányt szárazságban is felneveli. A dorper mára Ausztráliában is az egyik legelterjedtebb húsfajtává vált, amely a félsivatagos körülmények között is szépen gyarapodik, ugyanakkor Kanadában is áttelel egy széltől és hótól védő féltető alatt. Szőrét levedli, ezért nyírni nem-, legfeljebb csak fazon-igazítani szükséges. A vágóállatok húshozama 55% körül alakul. Kíváncsian várjuk a szaporulatot!

2020. április 21.
A naperőmű füves területének környezettudatos és költséghatékony gondozásáról mától nyolc bárány gondoskodik.

2019. május 15.
A Ceglédi Járási Hivatal Földhivatali Osztálya lezárta az ingatlan-nyilvántartási ügyeket. A területek villamosenergia-termelés céljára történő hasznosítása, valamint a Társaság tulajdonjoga bejegyzésre került.

2019. március 13.
A naperőmű végleges használatbavételi engedélye jogerőre emelkedett.

2018. november 7.
Sikeres hálózati csatlakozás! Megkezdődött a KÁT-tarifa keretében történő villamos-energia termelés. A havi termelési adatok külön menüpontban láthatók.

 

2018. augusztus 16.
Készül a tartószerkezet a panelek számára.

 

2018. július 30.
A cölöpözés után a kábel árkok kiásása folyamatban van.

 

2018. július 23.
Hosszú és részletes előkészületek után egy rövid helyszíni látogatás keretében délelőtt 9.00 órakor a beruházók, a műszaki ellenőr és a kivitelező jelenlétében megtörtént a munkaterület kivitelezőnek történő átadása. Az elektronikus építési napló megnyitásával a kivitelezés hivatalosan is megkezdődött.

 

Aktuális projekt
A Sunshine World Kft. első projektje keretében Pest megyében, Cegléd város külterületén – a településtől 3 km-re, a 441-es út mellett – épült meg egy 498,5 kW (607 kWp) teljesítményű napelemes kiserőmű. A beruházók célja, hogy 19 év alatt mintegy 11500 MWh mennyiségben termeljenek „zöld” energiát, amit közvetlenül a helyi áramszolgáltatónak (NKM Áramszolgáltató, korábban DÉMÁSZ) adnak át és az ún. kötelező átvételi rendszerben (KÁT) értékesítenek.

A mintegy két évig tartó előkészítés eredményeként

    • 2016.04.05-én a ceglédi „Sunshine” projekt 25 évre szóló KÁT engedélyt kapott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól;
    • a Sárköz Green Plan Kft. jóvoltából 2016. év végére elkészültek a kiviteli tervek és a hálózati csatlakozási tervek;
    • 2017.04.03-án jogerős építési engedély Budapest Főváros Kormányhivatalától, amely alapján a több mint 215 millió Ft-os beruházás 2019.04.03-ig megkezdhető;
    • a Sunshine World Kft. 2017.09.18-án hálózati csatlakozási szerződést kötött a helyi áramszolgáltatóval;
    • a Sunshine World Kft. 2018.02.14-én kivitelezési szerződést kötött az Optimum Solar Kft.-vel;

2018.06.21-én a hitelszerződés aláírásra került az UniCredit Bankkal (EXIM Bank forrás).

A naperőmű várhatóan több mint 650 MWh villamos energiát termel évente a 3600 m2 nagyságú hasznos felületen. Egy ilyen naperőmű évente több mint 400 tonna CO2 kibocsátást takarít meg, amely azt jelenti, hogy ugyanekkora kibocsátás-csökkentéshez Cegléd Város Önkormányzatnak évente legalább 65 lombos fát kellene elültetnie.